Hostel H - Hasselt

De idee voor de bouw van een Hasselts jeugdhostel dateert al van 2004. Het aanbod voor jongerentoerisme in Hasselt is immers, vooral in en rond onze binnenstad, al jaren erg beperkt. Dit terwijl deze vorm van toerisme duidelijk in de lift zit. Met de bouw van dit hostel, dat wellicht de naam ‘City Hostel Hasselt’ krijgt, zetten we dan ook volop in op deze trend. Bovendien zorgt de komst van het jeugdhostel ook nog eens voor een verdere algemene diversificatie van het verblijfsaanbod in onze stad.

Met de nieuwe jeugdherberg richten we ons echter niet enkel op jongeren tussen 18 en 29 jaar. Er kunnen ook hele scholen- en jeugdgroepen terecht, maar evenzeer budgettoeristen. Want ook deze laatste categorie boekt steeds vaker een verblijf in een jeugdhostel. Zeker nu moderne hostels overschakelen van slaapzalen met gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op afzonderlijke kamers met eigen sanitair, omdat ook jongeren almaar meer comfort verlangen.

De jeugdherberg bestaat uit vier bouwlagen en voorziet een capaciteit van 120 bedden. Danny Windmolders van FCS-architecten tekende voor het ontwerp. Op de benedenverdieping komen een onthaalbalie, burelen, een bar met lounge, sanitaire voorzieningen, een eetruimte voor 100 personen en een grootkeuken. Boven de inkomhal is in de buitengevel een soort etalageruimte voorzien die regelmatig een nieuwe invulling krijgt ter promotie van een kunstenaar, de stad, een evenement… De eerste verdieping bestaat uit een grote vergaderruimte met lounge en keukentje en 14 kamers met in totaal 42 bedden. Verdieping twee telt 16 kamers met samen 50 bedden. De derde verdieping omvat 10 kamers voor in totaal 28 personen en een conciërgewoning. Alle kamers hebben een eigen badkamer en zullen vlot toegankelijk zijn voor personen met een beperking.

Bouwen van een jeugdherberg “Cityhostel” bestaande uit vier bouwlagen met een capaciteit van 120 bedden. Op de beneden verdieping bevindt zich een onthaalbalie, burelen, een bar met lounge, sanitaire voorzieningen, een eetruimte voor 100 personen en een grootkeuken. Boven de inkomhal is in de buitengevel een kunstbox voorzien die regelmatig een nieuwe invulling krijgt ter promotie van kunst, de stad, een evenement… De eerste verdieping bestaat uit een grote vergaderruimte met lounge en zelfkookkeuken en 14 kamers met in totaal 42 bedden. Verdieping twee telt 16 kamers met samen 50 bedden. De derde verdieping omvat 10 kamers voor in totaal 28 personen en een conciërgewoning.

Installatie

 • Aansturing van 2 ketels met cascaderegeling.
 • Productie sanitair warm water via 2 zonnecollectoren en bijkomend een warmtewisselaar die instaat voor de uitwisseling van extra warmte komende van warmteproductie ketel.
 • Aansturen van 2 luchtgroepen met een platenwisselaar als warmteterugwinning en een verwarmingsbatterij als bijkomende verwarming.
 • Aansturing van 1 luchtgroep met een warmtewiel als warmteterugwinning en een verwarmingsbatterij als bijkomende verwarming.
 • Regeling verwarming radiatorkringen en verwarmingsbatterijen luchtgroepen geschiedt door de DYNAMX-kranen van Belparts via Modbus.
  – Aansturing van de DYNAMIX regelkraan.
  – Inlezen van aanvoertemperatuur en retourtemperatuur.
  – Verbruikte energie.
  – Debiet door de DYNAMIX regelkraan.
 • Inlezen van 4 watertellers, 3 gastellers en 3 elektriciteitstellers via pulsen.
 • Inlezen alarmmeldingen van technieken divers zoals storingen van:
  – Regenwaterpomp
  – Drukverhogingspomp
  – Brandweerpomp
  – Waterverzachter
  – Koelcel en Vriescel + uitlezing temperaturen.
 • Vrijgave uit / standby van kamers via een eenvoudig bedienscherm.
 • Automatische luchtverversing, verlichting en verwarming, van standby naar comfort, via een kaartlezer. Aansturing VAV-kleppen van kamers ifv CO2-meting.

Opdrachtgever : Stad Hasselt
Algemene aannemer : Kumpen NV
Architect : Architectenbureau FCS
Studiebureau technieken : BESAM Engineering bvba
HVAC technieken : T.C.V.
DDC regeling en gebouwenbeheersysteem : Priva
Veldapparatuur : Belparts (Dynamx) en Atal