Maison de la Post - Brussel

In het begin van de 20ste eeuw deed de Maison de la Poste dienst als ‘Hôtel de l’Administration,’ het administratief centrum van Tour & Taxis voor telefoon- en telegraafservices. In de jaren 1970 werd het gebouw gebruikt als postkantoor waardoor het de naam ‘Hôtel de la Poste’ kreeg. In de jaren 1990 werd er zelfs een populaire nachtclub in ondergebracht! Sinds de jaren 2000 is het een van de populairste locaties voor private en openbare evenementen van Brussel geworden.

Het gebouw evolueert nogmaals tot het huidige Maison de la Poste, een thuis weg van huis en een van de meest uitzonderlijke ontmoetings- en evenementenruimtes van Brussel.

Installatie

Verwarming

De verwarming wordt geproduceerd door vier gasketels. Op basis van de warmtevraag uit de installatie, rekening houdend met een cascaderegeling, zullen de ketels aangestuurd worden. In het gebouw bevinden zich tal van ruimten die grotendeels verwarmd worden door radiatoren. De feestzaal is voorzien van vloerverwarming. De privécinema wordt op temperatuur gehouden d.m.v. ventilo-convectoren en gestuurd door zone-regelaars.

Ventilatie

Foyer, cinema, vergaderzalen, bar en restaurant worden geventileerd door luchtbehandelingsgroepen met warmtewiel voor de recuperatie van warmte in de winter en koude in de zomer. Bestaande luchtbehandelingsinstallatie van feestzaal bleef behouden, de sturing en regeling is vervangen door een modern Priva gebouwenbeheersysteem. De luchtkwaliteit in de vergaderzaal wordt gemeten met CO2-sensoren die de VAV-systemen aansturen i.f.v. de gemeten vervuiling.

Koeling

De nodige koude wordt geproduceerd door een koelmachine met 5-traps drycooler en opgeslagen in een buffervat van waaruit het wordt verdeeld naar de verschillende gebruikers zoals, de luchtgroepen en de ventilo-convectoren.

Gebouwbeheersysteem PRIVA BlueID

Met één Priva BlueID controller en de nodige I/O modules wordt het gehele HVAC systeem automatisch gestuurd. De VAV-systemen en ventilo-convectoren worden gestuurd door zone-regelaars van het merk Priva met Touchpoint beniening. Via TC Manager (Gebouwenbeheersysteem) kan de gebruiker zelf de volledige installatie opvolgen en indien nodig bijstellen, en dit zowel ter plaatsen als van op een willekeurige PC aangesloten op het internet.

Opdrachtgever : Tour & Taxis
Algemene aannemer : /
Studiebureau technieken : CES
HVAC technieken : BUMACO
DDC regeling en gebouwenbeheersysteem : Priva
Veldapparatuur : Belparts